Zapiekane żeberka w sosie z winem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka umyć, osuszyć, pociąć na dowolne kawałki i porządnie natrzeć solą i pieprzem, następnie delikatnie obtoczyć w mące.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej, kłaść na nim kawałki mięsa, przesmażyć do zrumienienia, po czym odłożyć do jakiegoś naczynia.
Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać czosnek i marchewkę, przyprawić solą i pieprzem, dusić ok. 8 minut.
Teraz dodać przecier pomidorowy, następnie wino, po dwóch minutach dodać pomidory, bulion, natkę, oregano i liść laurowy. Dosmaczyć solą, pieprzem i cukrem.
Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć plasterkami słoniny, ułożyć żeberka i zalać sosem tak aby wszystkie kawałki mięsa były pokryte sosem. Przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika.
Zapiekać w 180 stopniach ok.1 – 1,5 godziny. Po upieczeniu zebrać łyżką nadmiar tłuszczu, podać wg. własnego gustu, u mnie ponieważ kocham ziemniaki były z puree.
Komentarze