Zapiekane warzywa pod beszamelem

4.5 (159 ocen)

Pyszny obiad z warzyw.

Składniki:

  • Składniki
    0,5 kg ziemniaków
    30 dag pieczarek
    Średni brokuł
    Duża cebula
    Duża marchew
    Podwójna pierś z kurczaka

    Sos:
    2 szklanki mleka
    1/4 kostki masła
    2 łyżki mąki
    Serek topiony
    1 łyżka soku z cytryny
    1/2 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
    1 szczypta gałki muszkatołowej
    Łyżka pokrojonej pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekane warzywa pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, brokuł i marchewkę ugotować, ostudzić i pokroić w plastry (brokuł w cząstki)
    Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć.
    Pieczarki i cebulę pokroić w plastry i także usmażyć.
    Warzywa ułożyć w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
    Układanie zaczynamy od ziemniaków, następnie marchewka, pieczarki i cebula, pierś z kurczaka i na końcu brokuły.
    Sos:
    Masło rozpuścić, następnie wsypać mąkę i na małym ogniu , cały czas mieszając aż powstanie jasna zasmażka. Do zasmażki wlewać ciepłe mleko z sokiem z cytryny, serek topiony i dodajemy wszystkie przyprawy.
    Mieszać do momentu, kiedy sos zgęstnieje i serek się roztopi.
    Następnie polać sosem zapiekankę.
    Zapiekać około godziny w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować