W przepisie wykorzystałem muszle „surowe”. Zanurzone w sosie oraz wypełnione dość wilgotną pastą z cukinii idealnie udusiły się w piekarniku i odpowiednio zmiękły.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- włoski organiczny sos pomidorowy z bazylią: 700 gramów
- makaron piórka: 130 gramów
- mozzarella: 1 sztuka
- cukinie: 2 sztuki
- parmezan: 2 szczypty
- chilli: 1 sztuka
- czosnek: 2 ząbki
- oliwa extra vergine lub olej: 60 mililitrów
- pieprz: 2 szczypty
- sól: 1 szczypta
- ziele angielskie: 2 szczypty
Zapiekane muszle razowe nadziewane pastą z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cukinie przekrójcie wzdłuż na cztery części i usuńcie gniazda nasienne. Posiekajcie na w miarę cienkie kawałki.
2. Wrzućcie cukinię do głębokiej patelni, dodajcie rozgnieciony i drobno posiekany ząbek czosnku oraz posiekaną połówkę (lub całą, jeśli wolicie ostrzejszy smak) papryczki chilli.
3. Duście pod przykryciem co jakiś czas mieszając, a kiedy cukinia zacznie mięknąć, doprawcie ją solą, pieprzem i szczyptą zmielonego (lub rozgniecionego z moździerzu) ziela angielskiego.
4. Kiedy cukinia stanie się wystarczająco miękka, przestudźcie ją i zmielcie w mikserze wraz z oliwą na pastę.
5. Do naczynia do zapiekania wlejcie tyle sosu pomidorowego, by muszle makaronowe zanurzyły się w nim aż po krawędzie.
6. Małą łyżeczką nadziejcie muszle pastą z cukinii i ciasno ułóżcie w naczyniu wypełnionym sosem.
7. Na wierzchu rozłóżcie kawałki mozzarelli. Zetrzyjcie tyle parmezanu, ile lubicie, i posypcie nim zapiekankę.
8. Wstawcie danie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut.
Komentarze