Zapiekane jabłka z żurawiną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Trzy jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, a następnie przesmażamy aż się rozlecą. Jeśli ktoś ma mus jabłkowy, może użyć 1,5 szklanki. Do gorącej masy dodajemy żurawinę i cały czas mieszając dusimy razem 2 min. Na koniec dodajemy miód, imbir i cynamon mieszamy. Odstawiamy na chwilę aby lekko ostygło
2.Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem i obsypujemy wiórkami. Ten sposób na naczynie jest lepszy niż tradycyjna bułka tarta, daje fajnego posmaku. Do smażonych jabłek dodajemy mannę, mieszamy i wykładamy na dno formy. Dwa pozostałe jabłka obieramy, kroimy w grubą kostkę i układamy na smażonych. Ze składników zagniatamy kruszonkę, ma byś sypka, bardzo sypka, posypujemy nią wierzch, wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 20 min.
Komentarze