Zapiekane jabłka w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę należy przesiać i połączyć z masłem, jajkami, śmietaną, solą i miodem. Zagniatamy ciasto i wkładamy je pod przykryciem na około 2 godziny do zimnego miejsca. Pod koniec tego czasu obieramy jabłka i usuwamy z nich gniazda nasienne. Do środka jabłek wkładamy jagody. Możemy także dodać do nich cukier bądź miód i posypujemy je cynamonem. Następnie wyjmujemy ciasto, które należy rozwałkować i podzielić na kwadraty takiej wielkości, byśmy mogły zawinąć w nie jabłka. Na środku ciasta kładziemy owoc i łączymy końcówki ciasta na jego górze. W ten sposób przygotowane owoce pieczemy w temperaturze 180°C przez około 25-35 minut.
Porady
Po upieczeniu jabłka warto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Komentarze