Zakręcone pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko, olej, jajko oraz sól. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym. Posypujemy delikatnie bazyliom.
Następnie wykładamy warstwę przygotowanego mięsa mielonego, ser oraz kukurydzę.
Ciasto z farszem zawijamy jak roladę. Ostrym nożem kroimy plastry o grubości około 1,5 cm i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Pieczemy w 180°C około 20-25 minut.
Dziesięć minut przed końcem delikatnie posypujemy odłożonym startym serem.
2.Nadzienie: Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dodajemy do niej przeciśnięty czosnek, a następnie mięso. Całość smażymy, doprawiając do smaku.
Kukurydzę odcedzamy.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odkładamy z niego około 3 łyżki sera do posypania po wierzchu. Pozostałą ilość przeznaczamy na nadzienie.
Komentarze