Zaczerwienione Oczka Mafii

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Do przygotowania tej zakąski zainspirowały mnie zmęczone od długiego wpatrywania się w ekran komputera oczy mojego męża :)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron conchiglioni: 16 sztuk
    - parzony boczek wędzony: 150 gramów
    - Pesto Rosso: 180 gramów
    - oliwki czarne/drylowane: 16 sztuk
    - czosnek do smaku: 1 ząbek
    - Ser tarty: 1 szczypta
    - masło: 1 łyżeczka

Zaczerwienione oczka mafii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente, na niewielkiej ilości masła podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek, dodajemy do smaku wyciśnięty ząbek czosnku oraz pesto rosso - całość podsmażamy około 5 minut.
  • zaczerwienione oczka mafii - przed zapiekaniem 2. Przygotowany w kroku 1 farsz nakładamy do pojedynczych muszli makaronu dekorując każdą z nich "źrenicą" zrobioną z czarnej oliwki, tak przygotowane "oczka" układamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym wcześniej masłem.
  • zaczerwienione oczka mafii - gotowe do spożycia 3. Każde "oczko" posypujemy szczyptą tartego sera, po czym wstawiamy naczynie na 10 min do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Po wyjęciu przekładamy "oczka" do chłodnego naczynia i stawiamy obok laptopa. Smacznego !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy