z ciepłymi lodami

4.5 (161 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto to jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu, a w dodatku lekkie i nie takie słodkie. Każdemu od razu zasmakuje..przepis również można modyfikować używając różnych galaretek lub piecząc różne biszkopty co daje różne kolory.Ja akurat teraz upiekłam je na urodzinki bratanicy w tortownicy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jasny lub ciemny: 5 jaj, szklanka cukru, szklanka mąki krupczatki plus 2 łyżki kakao na ciemny biszkopt
    Pianka: opakowanie ciepłych lodów - murzynków, galaretka (zależy od upodobania), 3 śmietanki 30 % po 200 ml.
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Z ciepłymi lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: ubić białka a pod koniec dodać cukier, dodać żółtka a na koniec mąkę krupczatkę. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. (ciemny biszkopt- dodać kakao).Piec w 180 stopniach przez około 30 minut.
    Pianka: jeżeli kupujemy ciepłe lody mini- usunąć wafelki ze spodów i ułożyć na upieczonym biszkopcie pionowo- czekoladą ku górze, jeżeli mamy duże "ciepłe lody" to również zdejmujemy wafelek ze spodu i przekrawamy je pionowo na pół- układamy czekoladą ku górze a przeciętą warstwą na biszkopcie, galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy, ubijamy kremówki dodając wystudzoną galaretkę. Powstałą pianą zalać ciepłe lody i wstawić do lodówki.

Porady

ciasto bardzo ładnie prezentuje się na ciemnym biszkopcie z pianką z galaretką cytrynową. ma ciekawy kwaskowaty smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować