Wytrawne ciasteczka serowe do piwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce ucieramy masło z cukrem na jasny, puszysty krem, następnie wbijamy jajka, dodajemy sól i łączymy (nie przejmujcie się, jak nie będzie tworzyć jednolitej całości na tym etapie)
Mąkę odmierzamy i przesiewamy do miski, sery trzemy na tarce o najmniejszych oczkach. Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na pół godziny, owinięte folią spożywczą.
Następnie ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na placek około pół centymetrowy na grubość. Wycinamy foremkami różne kształty, skrawki ponownie zagniatamy i wycinamy.
Gotowe ciastka układamy na papierze do pieczenia, smarujemy odrobiną mleka i posypujemy sezamem lub czarnuszką.
Pieczemy łącznie 12 minut, najpierw termoobieg, 180 stopni i grzanie z dołu, następnie kolejne sześć minut 180 stopni, termoobieg i grzanie z góry.
Komentarze