Wytrawne ciasteczka serowe do piwa

4.5 (179 ocen)

  • 60 min

Równie szybko się je robi, co znikają ze stołu. ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na około 100 sztuk:

    400 g mąki pszennej
    2 jajka
    150 g miękkiego masła
    1 łyżeczka cukru
    1,5 łyżeczki soli
    50 g parmezanu
    150 g twardego, żółtego sera
    2 arkusze papieru do pieczenia
    2 łyżki sezamu
    2 łyżki czarnuszki
    1/4 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Ser

Wytrawne ciasteczka serowe do piwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce ucieramy masło z cukrem na jasny, puszysty krem, następnie wbijamy jajka, dodajemy sól i łączymy (nie przejmujcie się, jak nie będzie tworzyć jednolitej całości na tym etapie)

    Mąkę odmierzamy i przesiewamy do miski, sery trzemy na tarce o najmniejszych oczkach. Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na pół godziny, owinięte folią spożywczą.

    Następnie ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na placek około pół centymetrowy na grubość. Wycinamy foremkami różne kształty, skrawki ponownie zagniatamy i wycinamy.

    Gotowe ciastka układamy na papierze do pieczenia, smarujemy odrobiną mleka i posypujemy sezamem lub czarnuszką.

    Pieczemy łącznie 12 minut, najpierw termoobieg, 180 stopni i grzanie z dołu, następnie kolejne sześć minut 180 stopni, termoobieg i grzanie z góry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Parmezan Sery Sól

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować