Naleśniki ze szpinakiem, tuńczykiem i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto naleśnikowe:
Jajka ubić z odrobiną soli. Następnie dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie wymieszać ciasto na gładką masę ( możemy użyć do tego stojącego blendera). Smażyć naleśniki lekko natłuszczając patelnię.
farsz:
Masło roztopić na patelni i wrzucić posiekany czosnek. Gdy lekko się podsmaży, wrzucić drobno posiekany szpinak i poddusić często mieszając, aż odparuje woda. Następnie dodać 2 łyżki śmietany i całość jeszcze przez chwilę mieszać. Dodać tuńczyka i doprawić solą i pieprzem. Pozostawić 2-3 min. na ogniu często mieszając.
Na każdy placek naleśnikowy nałożyć 2 plasterki żółtego sera, posmarować farszem i zwinąć w rulony.
Następnie podgrzewać rulony naleśnikowe przez chwilę z obu stron na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy obrócimy naleśnik na 2 stronę posypujemy startym parmezanem i czekamy aż się rozpuści.
Komentarze