Wykwintna, piękna, kolorowa, smaczna, zaskakująca prostotą, tania, robiąca wrażenie na najwybredniejszych. To tylko niektóre przymioty tego dania. Zachęcam do znajdowania swoich określeń sałatki.
Wykwintna sałatka z dyni w sosie cytrusowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z oliwy, soku z cytryny, połowy startej skórki cytryny i ziół robimy sos.
Gdy nie mamy ziół włoskich można zastąpić je ulubioną mieszanką. Ja użyłam oregano, bazylię, paprykę,nieco curry, rozmaryn - wszystko suszone
2.Dynię kroimy ze skórą na wąskie kawałki i razem z pomidorami układamy pojedynczo na folii spożywczej, skrapiamy sosem cytrynowym i szczelnie zamykamy w pakunki, które pieczemy ok 40 min w 180stC (lub 20 min w 200)
3.Sałatę dokładnie myjemy, pomidory koktajlowe również przygotowujemy do jedzenia, pestki dyni czy orzechy piniowe prażymy na suchej patelni. Pozostały sos cytrynowy delikatnie redukujemy.
4.Na talerzu układamy sałatę, na nią dynię z pieczonymi pomidorami, pomidorami koktajlowymi i pokrojonymi pomidorami suszonymi. Pieprzymy świeżo mielonym pieprzem, solimy solą i posypujemy czosnkiem. Dodajemy pestki i delikatnie polewamy wszystko zredukowanym sosem.
Komentarze