Aksamitny 3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy budyń:
Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki. Do szklanki dodajemy mąkę ziemniaczaną i żółtko, dokładnie mieszając. Do garnka z resztą mleka dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Kiedy mleko zacznie się gotować, dodajemy zawartość szklanki i energicznie mieszamy. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Masło wyjmujemy z lodówki, aby zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
2.Krówki "obrane" z papierków wrzucamy do garnka, dodajemy 3 łyżki mleka i gotujemy, aż do tej pory gdy krówki zaczną się rozpuszczać i otrzymamy jednolitą masę. Studzimy.
3.Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
4.Kiedy budyń ostygnie, ucieramy masło, do momentu gdy będzie puszyste i dodajemy po jednej łyżce budyniu, ciągle miksując.
Śmietanę 30% ubijamy na sztywno, dodając 2 łyżki cukru pudru.
Czekoladę gorzką ścieramy na małych oczkach tarki.
Komentarze