WUZETKA WERSJA LIGHT

0 (0 ocen)

Klasyczne ciasto w odchudzonej wersji. Porcja 100 g to 98 kcal.

Składniki:

  • Biszkopt:

    25 gram mąki pszennej
    15 g mąki żytniej
    15 g mąki ziemniaczanej
    15 gram kakao
    2 łyżeczki stewii
    2 jajka
    1 białko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Przełożenie:

    250 g jogurtu greckiego o obniżonej kaloryczności
    280 g serka homogenizowanego 0%
    3 łyżeczki stewii
    2 łyżeczki żelatyny
    1/2 laski wanilii

    Polewa:

    100 g jogurtu naturalnego 0%
    5 g kakao
    1 łyżeczka stewii
    1 łyżeczka żelatyny

    Dodatkowo:
    2 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki-najlepiej domowy, niskosłodzony

    Tortownica 17 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Wuzetka

Wuzetka wersja light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-085fv6l 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Wszystkie rodzaje mąk przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać kakao, wymieszać i odstawić na bok. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać stewię i dalej ubić. Następnie dodawać po żółtku i cały czas miksując ubić całość.
  • image-1amsm8w 2. Przełożenie:
    Do miski przełożyć jogurt grecki, dodać serek homogenizowany stewię i wydrążone ziarenka wanilii. Dobrze wymieszać aby ziarenka połączyły się z masą jogurtową. Żelatynę rozpuścić w najmniejszej ilości wody. Dodać do masy jogurtowej i dobrze wymieszać aby nie było grudek.
  • image-1l7fspm 3. W dwóch partiach dodać sypkie składniki i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto biszkoptowe. Piec w 170 stopni około 15-18 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić i przekroić poprzecznie na dwie części.
  • image-27f3r8q 4. Wykonanie:
    Na talerzu ułożyć pierwszy krążek biszkoptu. Posmarować go dżemem
  • image-09kvtmo 5. następnie ostrożnie przelać masę jogurtową. Przykryć drugim krążkiem. Wstawić do lodówki na około 4-5 godzin.
  • 6. Polewa:
    Do rondelka przelać jogurt, wymieszać go z kakao i stewią. Postawić na ogień i delikatnie doprowadzić do wrzenia. Pogotować minutę, zdjąć z ognia. Dodać żelatynę (proszek) i dokładnie rozmieszać. Zostawić do ostygnięcia. Zimną polewą polać ciasto i zostawić do stężenia.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować