Wrześniowe jabłuszko - ciasto jabłkowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy prawie do temperatury wrzenia , wyłączamy i rozpuszczamy w nim margarynę. Mąkę mieszamy z cukrem i powoli, mieszając dodajemy do masła z mlekiem. Zostawiamy do wystudzenia a potem dodajemy jajka i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Wylewamy masę na blaszkę ( u mnie 24x38cm).
Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych.Kroimy w cienkie plasterki i układamy na cieście a następnie posypujemy cynamonem. Ja lubię dużo cynamonu ale to kwestia smaku i upodobań. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Na koniec delikatnie dodajemy wiórki i mieszamy. Układamy kulkami na cieście. Przygotowujemy ciemny biszkopt ( oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy a następnie dodajemy powoli resztę składników i powoli mieszamy . Mąki muszą być przesiane)i wylewamy go na wierzch ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik góra- dół) i pieczemy ok.20 min a potem zmniejszamy temp. do 160C i pieczemy jeszcze ok.25 min.
Składniki polewy mieszamy ze sobą, rozpuszczamy, mieszamy i zostawiamy do ostudzenia. Wylewamy na ostudzone ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Komentarze