włoskie paluszki grissini

0 (0 ocen)

  • 60 min

to świetna przekąska!!

  • 60 min

Składniki:

  • · 350 g mąki pszennej ( użyłam pszennej typu 650)
    · 200 ml letniej wody
    · 50 ml oliwy lub oleju + oliwa do smarowania paluszków
    · 2dag drożdży
    · 1 łyżeczka cukru
    · 2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Włoskie paluszki grissini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy mąkę z solą. drożdże mieszamy z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłej wody,a gdy rozczyn wyrośnie dodajemy do mąki zresztą wody i oliwą. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy paluszki. Powinny być bardzo cienkie, ponieważ urosną podczas pieczenia. Ja robiłam tak, że odrywałam po niedużym kawałku ciasta i rozwałkowywałam ręcznie, a jeśli wychodził mi paluszek dłuższy niż blacha, to albo dzieliłam go na pół albo przycinałam do odpowiedniej długości.
  • 2. Paluszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pędzelkiem smarujemy bardzo dokładnie wszystkie paluszki oliwą i wstawiamy do piernika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut, do czasu, aż się ładnie przyrumienią. świetnie smakują podane z sosem np. czosnkowym

Porady

Świetnie smakują posypane ziołami np majerankiem lub kminkiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować