Włoskie paluszki grissini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce mieszamy mąkę z solą. drożdże mieszamy z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłej wody,a gdy rozczyn wyrośnie dodajemy do mąki zresztą wody i oliwą. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy paluszki. Powinny być bardzo cienkie, ponieważ urosną podczas pieczenia. Ja robiłam tak, że odrywałam po niedużym kawałku ciasta i rozwałkowywałam ręcznie, a jeśli wychodził mi paluszek dłuższy niż blacha, to albo dzieliłam go na pół albo przycinałam do odpowiedniej długości.
2.Paluszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pędzelkiem smarujemy bardzo dokładnie wszystkie paluszki oliwą i wstawiamy do piernika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut, do czasu, aż się ładnie przyrumienią. świetnie smakują podane z sosem np. czosnkowym
Porady
Świetnie smakują posypane ziołami np majerankiem lub kminkiem
Komentarze