Włoskie conchiglioni z szynką parmeńską

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny włoski makaron z nadzieniem

  • 60 min

Składniki:


  • ok 20 muszelek conchiglioni
    1 duży pomidor
    200 gr szynki parmeńskiej
    1 gałązka bazylii
    kulka mozzarelli 200 gr
    odrobina pleśniaka, ser żółty starty
    śmietanka 30%
    pieprz, zioła prowansalskie
    mix sałat jako dodatek

Włoskie conchiglioni z szynką parmeńską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam i studzę zimną wodą. Szynkę drobno pokroić, wrzucić do miseczki, dodać pokrojonego w kostkę pomidora, mozzarellę i posiekane listki bazylii. Doprawić ziołami prowansalskimi i pieprzem (nie dodajemy soli, gdyż szynka jest bardzo słona). Faszerujemy muszelki, układamy je w naczyniu żaroodpornym, zalewamy śmietanką i posypujemy pokruszonym pleśniakiem i startym żółtym serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy aż ser porządnie się rozpuści (wręcz przypiecze). Zapieczone muszelki podaję na talerzu wyłożonym mixem sałat z rukolą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy