Mój mąż uwielbia zupy, ja natomiast za nimi nie przepadam. Zupa z cykorii jest wyjątkiem. Łatwo się ją przygotowuje i ma wyjątkowo oryginalny smak. Bardzo ją lubię.
Składniki:
● 45 dag cykorii
● 4 łyżki masła
● cebula
● 10 dag ryżu arborio lub carnaroli
● litr bulionu z kury
● świeżo starta gałka muszkatołowa
● 2-4 łyżki startego parmezanu
● sól
● pieprz
Włoska zupa z cykorii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cykorie oczyszczamy, usuwając uszkodzone liście zewnętrzne. Odcinamy dolną część. Liście myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osączamy. Składamy razem kilka liści i ciasno zwijamy. Kroimy w 1-cm paski i odkładamy. Tak samo kroimy pozostałe liście.
2.Masło roztapiamy na średnim ogniu w dużym garnku o grubym dnie. Wkładamy pokrojoną cebulę i smażymy ok. 4 minut, aż zacznie się rumienić.
Dodajemy cykorię i, często mieszając, smażymy ok. 2 minut, aż liście zwiędną.
3.Wlewamy połowę bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem 25-35 minut na małym ogniu, aż liście zmiękną. Wlewamy resztę
bulionu i zagotowujemy.
4.Wsypujemy ryż i, od czasu do czasu mieszając, gotujemy 15-20 minut pod częściowym przykryciem, aż ryż będzie prawie miękki, ale jędrny.
5.Zupę doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Rozlewamy do talerzy i posypujemy parmezanem.
Komentarze