WŁOSKA ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA (GATÒ di PATATE)

4.49 (144 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszna bardzo szybka w przygotowaniu zapiekanka. Delikatna w smaku z uwielbianym przez wszystkich ciągnącym się serem;) Polecam

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 jajka
    50 g sera typu parmezan
    100 g mozzarelli
    50 g lekko wędzonego sera (opcjonalnie)
    100 g kiełbasy lub szynki gotowanej
    50 g masła
    troszkę mleka (opcjonalnie)
    sól
    pieprz
    szczypta gałki muszkatołowa

    dodatkowo:
    masło
    bułka tarta
    5 lyzek mleka
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Włoska zapiekanka ziemniaczana (gatò di patate) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie w łupinach. Jeszcze ciepłe obrać i przecisnąć przez praske.
  • image-1iq3j3g 2. Dodać jajka, mozzarellę, ser wędzony i kiełbasę (lub szynkę) pokrojone w kostkę, starty na drobnej tarce parmezan, masło pokrojone na kawałeczki, doprawić gałką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dodać odrobine mleka.
  • image-1yr5gma 3. Blaszkę posmarować masłem, wywyspać bułką tarta. Wyłorzyć ziemniaki i wyrównać. Polać ok 5 łyżkami mleka (rozsmarować), posypać bułka tarta i poukładać płatki masła.
  • 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez ok. 1 godz. (na złoty kolor). Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję grilla, w ten sposób ładnie sie przypiecze.
  • 5. Wyciągnąć z piekarnika i odczekać ok 10 min. Kroić i podawać. Podawać np. z sałatką pomidorową ze świeża bazylią.
    Buon Appetito!

Porady

Tak przygotowaną zapiekankę można zamrozić, a w potrzebie;) odmrozić i podgrzac w piekarniku. Do zapiekanki można użyć dowolnych serów i wędlin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mozzarella Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować