Włoska Tarta

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Wyśmienite danie dla miłośników tarty !!!!!!!

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 opakowanie Tarty Delecta na 1001 sposobów na słono
    125 g margaryna
    75 ml woda
    1 łyżka oleju
    tłuszcz do wysmarowania blachy
    1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania
    Nadzienie:
    500 g mięso mielone
    2 jaja
    300 g szpinak mrożony
    1 łyżka masła
    1-2 ząbki czosnku
    4-5 łyżki śmietany
    200-230 g ser feta
    2 pomidory
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Włoska tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Włoska Tarta 1. Piekarnik nagrzać do 190° bez termoobiegu. Zawartość torebki z ciastem wsypać do głębokiej miski, dodać margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, wodę,olej i wszystko razem zmiksować (mieszadła świderki) ok.2-3 min. do połączenia się składników.
    Gdy składniki się połączą ciasto zlepić w kulę, a następnie rozwałkować je na grubość ok. 5 cm podsypując mąką.
  • Włoska Tarta 2. Wyłożyć ciastem dno i boki formy (wysmarowanej tłuszczem), a następnie nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika na ok.15-20 min. do uzyskania złocistego koloru. Gdy tarta się upiecze zostawić ją do wystudzenia.
  • Włoska Tarta 3. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić szpinak. Gdy woda odparuje, doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Chwile wszystko jeszcze podsmażyć i na sam koniec wymieszać szpinak ze śmietaną.
    Mięso rozdrobnić na patelni i lekko obsmażyć, zdjąć z ognia, wbić 2 jaja i wymieszać.
  • Włoska Tarta 4. Na tarte wyłożyć całe mięso mielone, a następnie ułożyć flagę, nakładając najpierw szpinak, ser feta i pomidora pokrojonego w mniejsze kawałki, bądź plasterki.
    Całość piec w piekarniku nagrzanym do 190° bez termoobiegu ok.20-35 min.

Porady

Radzę użyć smarowanej fety i nie dawać jej za grubo bo tarta będzie za słona.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować