ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
2 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
ciepła woda ( około 1 szklanka)
3 łyżki oliwy lub oleju
dodatkowo:
suszona bazylia
suszone oregano
suszony rozmaryn
papryka w proszku słodka lub ostra
zioła prowansalskie
olej do posmarowania
mąka do podsypania
masło do posmarowania formy
Włoska focaccia z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z z łyżeczką cukru,pół szklanki ciepłej wody i 1 łyżką mąki.Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
2.Do mąki dodać sól,olej i drożdże ,zagnieść mięciutkie ciasto,w razie potrzeby dolewając ciepłej wody.Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce,żeby podrosło.
3.Ciasto rozwałkować,wyłożyć do formy o średnicy 25 cm posmarowanej masłem.
4.Ciasto posmarować olejem i oprószyć ziołami.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.
Komentarze