Wołowina soczewicą i ryżem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, oczyścić. Pokroić na kawałki 1x1 lub w podłużne paski o szer 0,5 cm. Do garnka wlać łyżkę oliwy, dobrze rozgrzać i wrzucić mięso. Po ok 10 min jak się zetnie dodać zmiażdżony lub drobno pokrojony czosnek. Następnie zmniejszamy ogień i kroimy cebulę w kostkę, a pora na paski. Dorzucić do mięsa, podlać wodą i dusić dalej na małym ogniu co jakiś czas mieszając ok 90 min. Mięso doprawimy na końcu żeby wołowina mogła zmięknąć ponieważ w połączeniu z solą robi się na beton:] Wsypujemy imbir. Gdy mięso jest miękkie dokładamy do niego pokrojone w kostkę pomidory, soczewicę oraz przecier pomidorowy. Dusimy jeszcze ok 20 min. W tym czasie gotujemy ryż na sypko. Podajemy gorące z ryżem i natką pietruszki.
Komentarze