Wołowina po ranczersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy
papierowym ręcznikiem i kroimy
w 3-4-cm kostkę. Obtaczamy
w mące i podsmażamy
na rozgrzanym oleju. Cebule obieramy i drobno siekamy.
Marchewki i ziemniaki obieramy
i myjemy. Kroimy w dużą
kostkę.
2.Mięso przekładamy do rondla,
wsypujemy cebulę i wlewamy
2 szklanki wrzącej wody.
Doprawiamy do smaku
zielem angielskim, solą i pieprzem.
Dusimy, od czasu do
czasu mieszając, aż mięso
będzie miękkie, a sos nieco
zgęstnieje.
3.Marchewkę i ziemniaki
wsypujemy do rondla z mięsem.
Mieszamy i dusimy ok.
20 minut, aż warzywa będą
miękkie. Wsypujemy groszek
i ponownie doprawiamy do
smaku. 1-2 łyżki mąki mieszamy
z wodą. Wlewamy do
warzyw i zagotowujemy
Porady
● Do potrawy najlepiej nadaje się rostbef.
● Danie można wzbogacić, dodając kukurydzę i paprykę.
Komentarze