Wołowina po burgundzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek i wołowinę kroimy w kostkę. Cebule i czosnek obieramy i osobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Koncentrat mieszamy z 1/2 szklanki wody.
2.Boczek smażymy na oliwie. Wyjmujemy z patelni. Na pozostałym tłuszczu smażymy kolejno cebulę z pieczarkami oraz wołowinę.
3.Mięso przekładamy do rondla. Dodajemy czosnek, liście laurowe i tymianek. Wlewamy koncentrat i wino. Dusimy 2 godziny. Następnie wkładamy
pieczarki z cebulą i boczek. Dusimy ok. 40 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
4.Mąkę podsmażamy na roztopionym maśle, zalewamy kil koma łyżkami wywaru z mięsa. Gotujemy, aż sos zgęstnieje i wlewamy do mięsa. Mieszamy. Chwilę dusimy.
Komentarze