Wołowina ze szpinakiem, serem i makaronem

4.5 (199 ocen)

  • 20 min

Tort mięsny ze szpinakiem, białym serem i makaronem w sosie pomidorowo-śmietanowym to świetne rozwiązanie na świateczny obiad.

  • 20 min

Składniki:

  • - makaron kokardki - 1 opakowanie
    Warstwa mięsna:
    - 1 kg mielonej wołowiny
    - 2 jajka
    - 2 bułki kajzerki
    - 1 cebula
    - 1 pęczek zielonej pietruszki
    - sól, pieprz, gałka muszkatałowa
    - kilka kropli tabasco
    - 2 ząbki czosnku
    - 3 łyżki oleju
    Warstwa serowa:
    - 500 g sera białego zmielonego
    - 450 g szpinaku mrożonego w liściach
    - 2 jajka
    - sól, pieprz
    Sos:
    - 200 g przecieru pomidorowego
    - 200 g śmietany gęstej
    - sól, pieprz, tabasco
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Torty Dania główne

Wołowina ze szpinakiem, serem i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wołowina ze szpinakiem, serem i makaronem 1. - Cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na oleju.
    - Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć i pokroić. Pietruszkę drobno posiekać, odłozyć łyżkę.
    - Do wołowiny dodać cebulę, czosnek, jajka, bułkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać
  • 2. - Szpinak rozmrozić i odcisnąć wodę. Wymieszać z serem, jajkami i przyprawić.
    - W posmarowanej masłem tortownicy ułożyć połowę masy mięsnej, ser ze szpinakiem i znów mięso.
    - Przykryć folią aluminiową i piec 1 godzinę w 180 st.C.
  • 3. - Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
    - Zagotować przecier pomidorowy, dodać śmietanę i przyprawić.
    - Upieczone mięso przełożyć na półmisek, na wierzchu ułożyć makaron.
    - Kroić jak tort, podawać z sosem.

Porady

Tort mięsny można zrobić dzień wcześniej i odgrzać przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować