Wołowina ze szpinakiem, serem i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na oleju.
- Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć i pokroić. Pietruszkę drobno posiekać, odłozyć łyżkę.
- Do wołowiny dodać cebulę, czosnek, jajka, bułkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać
2.- Szpinak rozmrozić i odcisnąć wodę. Wymieszać z serem, jajkami i przyprawić.
- W posmarowanej masłem tortownicy ułożyć połowę masy mięsnej, ser ze szpinakiem i znów mięso.
- Przykryć folią aluminiową i piec 1 godzinę w 180 st.C.
3.- Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
- Zagotować przecier pomidorowy, dodać śmietanę i przyprawić.
- Upieczone mięso przełożyć na półmisek, na wierzchu ułożyć makaron.
- Kroić jak tort, podawać z sosem.
Porady
Tort mięsny można zrobić dzień wcześniej i odgrzać przed podaniem.
Komentarze