Tradycyjny polski rosół, gotowany na porcji rosołowej i mięsa wołowego. Smak jest niepowtarzalny. Rosołek każdy lubi. No i jak wiadomo działa kojąco na kaca jak i zwalcza przeziębienie
Składniki:
4 średnie cebule
4 duże marchwie
2 duże pietruszki
1 średni seler
1 por
1 kawałek antrykotu
1 porcja rosołowa
10 ziaren zielonego pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
sól,pieprz
5 suszonych grzybów
Rosół wołowo-drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę przypalamy nad palnikiem.
Marchew , pietruszkę i selera przekrawamy na pół.
2.Do garnka wkładamy warzywa, opaloną cebulę, antrykot, porcję rosołową, ziele , liście laurowe i grzyby. Zalewamy 4 litrami wody. Gotujemy na wolnym ogniu 2,5 h. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.Podajemy z makaronem. Na środek każdego talerza układamy po kawałku antrykotu z rosołu
Komentarze