Wiśnie w żelu

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wiśnie w żelu są pyszne! Mogą być podawane jako deser, dodatek do lodów lub gofrów.

Składniki:

  • ● 1 kg wiśni bez pestek
    ● 1 szkl. cukru
    ● 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Wiśnie w żelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie zalewamy dwiema szklankami wody, wsypujemy cukier i doprowadzamy do wrzenia.
  • 2. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną wody
    i wlewamy do wrzącego syropu. Mieszamy i zdejmujemy z ognia, gdy zacznie gęstnieć.
  • 3. Gorące wiśnie od razu przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy
    i na chwilę ustawiamy do góry dnem, aby słoiki dobrze złapały. Wtedy już nie trzeba ich pasteryzować, a wiśnie można długo przechowywać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować