Wiśniowe z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku, cukier waniliowy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem.Na końcu dodać pianę z białek i wymieszać.
2.Ciasto podzielić na 3 części.
Jedną pozostawiamy białą.
3.Do drugiej dodajemy kakao, a do trzeciej orzechy.Ciasta pieczemy osobno w temp.180*C przez 15min.
4.MASA WIŚNIOWA:
Wiśnie odcedzamy, a kompot uzupełniamy przegotowaną wodę do 3/4 litra i zagotowujemy-dodajemy galaretki i rozpuszczamy.Gdy galaretki zaczną tężeć dodajemy wiśnie i mieszamy.Przekładamy:ciasto jasne -masa wiśniowa-ciasto orzechowe.
5.ŚNIEŻKA:
Śnieżkę ubijamy z mlekiem, dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową(rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody).
6.Śnieżkę wykładamy na ciasto i przykrywamy plackiem kakaowym. Na koniec polewamy polewą lub posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Ciasto możemy polać polewą jak również posypać cukrem pudrem.
Komentarze