Ciasto Wisienka

5 (148 ocen)

  • 2 godz.

Efektowne, kolorowe,pyszne ciasto miła gratka dla oka i podniebienia

  • 2 godz.

Składniki:

  • Foremka 24/35
    Ciasto
    3 szklanki mąki pszennej
    250 g masła
    6 żółtek
    1 szklanka śmietany
    1/2 szklanki cukru pudru
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Pianka
    6 białek
    6 łyżek cukru
    3 kisiele o smaku wiśniowym
    Nadzienie
    1 słoik wydrylowanych wiśni z zalewy(lub kompotu)
    Krem
    400 ml śmietany 30%
    250 g serka mascarpone
    2 galaretki wiśniowe
    3 łyżki cukru pudru
    Polewa
    250 ml soku Kubuś (kolor czerwony)
    1 budyń waniliowy
    1 galaretka rubinowa
    300 g ciastek delicji o smaku wiśniowym
    Wisienki
    1/2 galaretki wiśniowej
    1/2 szklanki cukru
    4 łyżki śmietanki 30%
    igiełki sosny
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto wisienka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, wymieszać z posiekaną margaryną, żółtkami, śmietaną i cukrem pudrem i zagniatać do uzyskania elastycznej, jednolitej masy(w razie potrzeby dodać nieco mąki) po czym uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą , schować do lodówki na 1 godzinę.
    Po wyjęciu podzielić na cztery części .
    Rozwałkować pierwszą część na cienki prostokąt ,przełożyć na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blaszkę.
    Białka ubić na sztywno dodać cukier i kisiel , połową pianki wysmarować wcześniej rozwałkowane ciasto na piance ułożyć połowę wiśni i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta, tą samą czynność powtórzyć jeszcze raz .Upiec pojedynczo dwa placki w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Przestudzić.
    Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i serek i delikatnie na najmniejszych obrotach miksera wymieszać , wlać przestudzoną galaretkę i dokładnie wymieszać .
  • 3. Połowę soku wlać do rondelka i zagotować w pozostałym soku rozrobić budyń i połączyć razem z gotującym się sokiem , masę zdjąć z ognia wsypać
    galaretki i mieszać do momentu ,aż się rozpuszczą . Przestudzić.
  • 4. Wisienki
    Galaretkę rozpuścić 1/2 szklanki wrzątku i przestudzić.
    Do zimnej , ale płynnej galaretki wsypać cukier i dodać śmietanę dokładnie wymieszać , odstawić do stężenia .
    Z powstałej masy formować małe kuleczki w kształcie wisienek,a do kuleczek wbijać igiełki sosny.
    Przełożenie ciasta:ciasto-połowa kremu-ciastka delicje-druga połowa kremu-ciasto-polewa-wisienki.Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować