Wilgotny Murzynek Bez Jajek, Mleka I Masła

4.49 (154 ocen)

Wspaniałe ciacho, zanim zdążyłam zrobić zdjęcia to jedno już zjedliśmy i musiałam piec drugie ;)Ciasto może być też bezglutenowe gdy dodamy zamiast mąki pszennej inną mąkę lub w całości damy gryczaną.

Składniki:

  • Składniki na małą formę keksową:

    1 i 1/2 szkl mąki pszennej ( ja dałam szklankę pszennej i pól szkl gryczanej )
    1/2 szkl cukru ( może być inny np. trzcinowy, lub kokosowy )
    2 łyżki kakao ( lub 2 i 1/2 łyżki karobu )
    1 płaska łyżeczka sody + 3-4 łyżeczki soku z cytryny ( lub zamiast soku z cytryny, 2 łyżeczki octu najlepiej jabłkowego )
    1/4 lub 1/3 szkl oleju ( w zależności od gęstości ciasta )
    1 szkl wody lub soku ( ja dałam jabłkowy )
    orzechy, wiśnie lub banan do środka ( niekoniecznie )

    Do przełożenia powidła śliwkowe, a na wierzch polewa czekoladowa (niekoniecznie)
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Desery

Wilgotny murzynek bez jajek, mleka i masła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wszystkie składniki oprócz sody, soku z cytryny i oleju, dajemy do miski i mieszamy.
    2. W szklance mieszamy sok z cytryny z sodą, wlewamy do ciasta, dodajemy owoce, orzechy, olej, sprawdzając przy tym gęstość ciasta (czasami wystarczy tylko 1/4 szkl oleju) mieszamy i szybko wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop na około 40-60 min.
    Patyczek wbity do ciasta musi być suchy !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować