Wigilijny karp w galarecie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wigilia to tradycja, jak tradycja to karp, którego nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5kg karpia
    3 marchewki
    1 pietruszka
    10cm pora
    1/2 selera
    3 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    cytryna
    2 łyżki żelatyny
    sól
    2 łyżki vegety

    Dodatkowo

    natka z pietruszki
    zielony groszek
    cytryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wigilijny karp w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1g0mhv9 1. Karpia oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny i odłożyć na 2-3 godziny
    do lodówki. Po tym czasie odciąć głowę, podzielić rybę na części, usunąć szkielet i resztę ości pozostawiając skórę. Rybi łeb, szkielet przełożyć
    do garnka, zalać 1 litrem wody, dodać włoszczyznę, vegetę, liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu około godzinę. Wywar przecedzić (głowę zostawić do dekoracji) i dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny a następnie całość wystudzić. Kawałki karpia zawinąć osobno w aluminiową folię i wstawić do piekarniku rozgrzanego do 160 stopni na około 25 minut. Po tym czasie wystudzić upieczoną rybę, ułożyć na półmisku (zaczynając od głowy), dodać groszek, natkę z pietruszki, marchewkę w kształcie gwiazdek, plasterki cytryny i zalać lekko tężejącym wywarem rybnym. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować