Wigilijny barszcz z uszkami

0 (0 ocen)

Wigilia nie może się odbyć bez tradycyjnego barszczu na zakwasie i uszek- koniecznie z grzybami.

Składniki:

  • Na barszcz:
    1 kg buraków ćwikłowych
    50g suszonych grzybów (borowików)
    4 ząbki czosnku
    2 duże marchwie
    1 pietruszka
    kawałek korzenia selera
    1 por
    3 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    sok z ½ cytryny
    1½ zakwasu buraczanego

    Ciasto na uszka:
    300g mąki
    1 szklanka przegotowanej, ciepłej wody
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka roztopionego masła

    Farsz do uszek:
    50g suszonych grzybów
    150g pieczarek
    1 mała cebula
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Uszka Zakwas

Wigilijny barszcz z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Barszcz:
    Buraki obieramy i kroimy na małe kawałki- możemy także zetrzeć na tarce. Przekładamy do garnka wraz z włoszczyzną, grzybkami, liściami laurowymi, czosnkiem i zielem angielskim. Zalewamy wodą- tyle by wszystko pokryło. Gotujemy na małym ogniu ok 40 minut. Po tym czasie odcedzamy, dodajemy zakwas buraczany, sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Barszczu nie gotujemy!
  • 2. Mąkę przesiewamy wraz z solą. Powoli dolewamy wodę i nożem wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy roztopione masło i dłońmi wyrabiamy gładkie ciasto. Odkładamy pod miskę, by chwilę odpoczęło.
    Przed lepieniem wałkujemy na grubość ok 2-3mm, dzielimy na małe kwadraciki (u mnie były troszkę większe-ok 3x3cm).
  • 3. Farsz:
    Do przygotowania farszu możemy użyć grzybów gotowanych w barszczu. Jśli chcemy je jednak zostawić, to kolejne odmierzone 50g namaczamy całą noc w zimnej wodzie. Kolejnego dnia gotujemy wraz z pokrojonymi pieczarkami w tej samej wodzie do miękkości, a następnie odcedzone mielimy wraz z cebulą przez maszynkę do mięsa. Dodajmy stopioną łyżkę masła i mieszamy do połączenia składników.
  • 4. Przygotowanie uszek:
    Farsz nakładamy na każdy kwadracik ciasta i zlepiamy tworząc trójkąt. Następnie zlepiamy dwa końce ze sobą. Uszka gotujemy w osolonej wodzie, ok 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Podajemy z przygotowanym wcześniej barszczem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować