Wigilijne pierogi drożdżowe ze słodką kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, niewielkiej ilości mleka i łyżeczki cukru robimy rozczyn, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Mleko doprowadzamy do wrzenia i od razu zalewamy nim mąkę i mieszamy drewnianą łyżką lub mikserem. Kiedy masa przestygnie i jest ciepła (nie gorąca!), dodajemy pozostałe składniki i rozczyn. Ciasto dobrze wyrabiamy. Przykrywamy serwetką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
2.Grzyby wkładamy do wody i moczymy przez ok. dwie godziny. Następnie gotujemy przez ok. pół godziny. Ostudzone i osuszone z wody (wody nie wylewamy), bardzo drobno kroimy i smażymy na łyżce masła.
Kapustę drobno szatkujemy i dusimy na maśle* Kiedy masło się wytopi, podlewamy wodą, która została nam z gotowania grzybów i dusimy do momentu, aż kapusta będzie miękka. W razie potrzeby dodajemy też zwykłej wody. W międzyczasie kroimy drobno cebulę i podsmażamy ją na złoty kolor na masełku. Kiedy kapusta jest miękka, dodajemy do niej podsmażone grzyby i cebulkę. Doprawiamy mielonym kminkiem, solą i dużą ilością pieprzu. Jeszcze chwilę razem smażymy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
3.Podrośnięte ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy dość spore kółka (u mnie o średnicy 10 cm). Do każdego krążka nakładamy łyżką farsz, składamy na pół i brzegi ciasta dociskamy widelcem. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu rozbełtanym jajkiem i ewentualnie posypujemy czarnuszką. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. przez mniej więcej 25 minut.
Komentarze