Wigilijne pierogi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pierożki w postnej wersji z kapustą kiszoną i grzybami, najlepiej uwielbiane przez moją rodzinę,na wigilijnym stole podane z czerwonym barszczem muszą znaleźć się obowiązkowo!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 czubate szklanki mąki pszennej
    1 szklanka gorącej wody
    1 jajko
    szczypta soli
    mąka do podsypania ciasta

    Farsz:
    1/2 kg kiszonej kapusty z marchewką
    25 dag suszonych grzybów-borowiki i maślaki
    2 cebule
    olej do smażenia
    sól morska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bezy Pierogi Kapusta kiszona

Wigilijne pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać ze szczyptą soli,wbić jajko,zatrzeć lekko ciasto,wlewać powoli gorącą wodę gdy mąka wchłonie całą wodę zagnieść gładkie ciasto.
  • 2. Przygotowane ciasto rozwałkować wycinać kółka dużą szklanką,w trakcie podsypać delikatnie mąką aby nie kleiło się do stolnicy.
  • 3. Farsz:

    Kapustę wypłukać jeśli jest bardzo kwaśna-dwukrotnie, zalać wodą i gotować do miękkości.

    Ostudzoną odcisnąć. Grzyby namoczone na noc ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły,odcisnąć pokroić drobniutko w kostkę.

    Cebulę obrać posiekać zeszklić na oleju,dodać ugotowane i pokrojone grzyby oraz kapustę,doprawić do smaku solą pieprzem, dusić około 10 minut pod przykryciem. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
  • 4. Na każde kółeczko nakładać małą łyżeczką farsz zlepić brzegi.
  • 5. Gotowe pierożki ułożyć koło siebie na bawełnianej ściereczce. w garnku zagotować osoloną wodę wrzucać partiami pierożki gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone grzyby Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować