Wigilijne "pączki” z kapustą i grzybami

4.48 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

„Pączki – kapuśniaczki” polecam na wigilijny stół. Można je przygotować wcześniej, a później tylko odgrzać, więc nie ma z nimi większego problemu. Polecam także na zimno:).

Składniki:

  • Ciasto:
    • 0,5 kg mąki,
    • 5 dag świeżych drożdży,
    • 1,5 szklanki mleka,
    • 2 jajka,
    • 1 żółtko,
    • 5 dag masła,
    • 1 łyżeczka cukru,
    • 1 łyżeczka soli do smaku,
    Dodatkowo:
    • Jajko do smarowania,
    • Mak do posypania,
    • Olej rzepakowy do smażenia,
    Farsz:
    • 3 łyżki suszonych grzybów,
    • 30 dag kapusty kiszonej,
    • 3 liście laurowe,
    • 1 łyżka octu balsamicznego,
    • 1 łyżeczka kminku,
    • 2 ziela angielskie,
    • Sól, pieprz, papryka ostra do smaku,
Wystaw ocenę:

4.48 (188 ocen)

Wigilijne "pączki” z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe nadzienie 1. FARSZ:
    Grzyby namaczamy na noc w około 1 szklance wody. Następnego dnia gotujemy około 30 minut.
    Odciśniętą z soku kapustę kroimy na mniejsze części. Pokrojoną przekładamy do garnka. Dodajemy do niej liście laurowe, kminek i ziele algierskie. Kapustę podlewamy szklanką wody i stawiamy na ogniu. Dusimy ją około 1 godziny. W trakcie gotowania uzupełniamy stan wody, jeśli ta odparuje.
    Po godzinie duszenia dodajemy do kapusty grzyby wraz z wywarem spod ich gotowania.
    Kapustę wraz z grzybami dusimy jeszcze około 0,5 godziny. W trakcie ogrzewania doprawiamy ją do smaku dodając sól, pieprz, paprykę i ocet balsamiczny. Gotową zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • wyrośnięty rozczyn 2. CIASTO:
    Do szklanki letniego mleka dodajemy drożdże, cukier oraz 2 łyżki mąki. Wymieszane składniki odstawiamy do wyrośnięcia.
    Masło rozpuszczamy i studzimy.
    W oddzielnym garnku, czy misce umieszczamy, jajka, żółtko, sól oraz pozostałe mleko.
  • wyrośnięte ciasto 3. Do przygotowanych składników wlewamy wrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy około 15 minut, dodając stopniowo mąkę. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło.
    Gotowe ciasto, które odchodzi od dłoni przykrywamy i pozostawiamy na około 1 godzinę by podrosło.
  • podział ciasta 4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Z ciasta toczymy wałek, który dzielimy na około 14 części.
  • nakładanie nadzienia 5. Z każdej części formujemy placuszek na który nakładamy po łyżce dokładnie odciśniętego nadzienia.
  • przed wyrośnięciem 6. Boki ciasta zawijamy ku górze, dokładnie sklejamy, formujemy okrągłe bułeczki, które układamy łączeniem ku dołowi na deseczkach.
    Tak przygotowane smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • smażenie 7. „Pączki” wrzucamy na rozgrzany olej wyrośniętą częścią ku dołowi. Smażymy je z dwóch stron po około 3-4 minuty. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Porady

Farsz możemy dowolnie urozmaicić, dodając np. do niego suszone śliwki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować