Na kolacji wigilijnej nie powinno zabraknąć grzybowej zupy. Moja propozycja to zupa z leśnych suszonych grzybów z aromatycznymi przyprawami i śmietaną.
Składniki:
suszone grzyby (u mnie niecały 1 litrowy słoik)
1 cebula
1 duża marchewka
3 ząbki czosnku
śmietana 18% (150ml)
liść lubczyku suszony
4 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
sól, pieprz
natka pietruszki
Wigilijna zupa z leśnych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby dokładnie myjemy. Zalewamy wodą i gotujemy, aż zmiękną. W międzyczasie dodajemy do nich startą marchewkę oraz podpieczoną w całości cebulę (można zrobić to na palniku).
2.Gdy składniki się ugotują blendujemy wszystko na gładką masę. Następnie dolewamy sporą ilość wody. Zagotowujemy.
3.Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, łyżkę suszonego lubczyku, 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Zupę zabielamy śmietaną i gotujemy jeszcze 10min.
4.Zupę nalaną na talerze możemy udekorować łyżką śmietany oraz natką pietruszki.
Komentarze