Wigilijna zupa z leśnych grzybów

4.49 (163 ocen)

Na kolacji wigilijnej nie powinno zabraknąć grzybowej zupy. Moja propozycja to zupa z leśnych suszonych grzybów z aromatycznymi przyprawami i śmietaną.

Składniki:

  • suszone grzyby (u mnie niecały 1 litrowy słoik)
    1 cebula
    1 duża marchewka
    3 ząbki czosnku
    śmietana 18% (150ml)
    liść lubczyku suszony
    4 ziarenka ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    sól, pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Wigilijna zupa z leśnych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby dokładnie myjemy. Zalewamy wodą i gotujemy, aż zmiękną. W międzyczasie dodajemy do nich startą marchewkę oraz podpieczoną w całości cebulę (można zrobić to na palniku).
  • 2. Gdy składniki się ugotują blendujemy wszystko na gładką masę. Następnie dolewamy sporą ilość wody. Zagotowujemy.
  • 3. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, łyżkę suszonego lubczyku, 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Zupę zabielamy śmietaną i gotujemy jeszcze 10min.
  • 4. Zupę nalaną na talerze możemy udekorować łyżką śmietany oraz natką pietruszki.

Porady

Zupa wyśmienicie smakuje z chałką domowej roboty

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Suszone grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia Obiad

Podobne przepisy

4.36 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pasztet z grzybów leśnych

To może cię zainteresować