Ten przepis jest w mojej rodzinie od lat.Teraz ja przygotowuję tradycyjne danie wigilijne,bez którego święta byłyby już nie takie...jakie być powinny.Smak tej potrawy jest bardzo świąteczny.
Wigilijna ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z pstrąga umyć,pozbawić skóry,polać sokiem z cytryny,odstawić na 10 minut.Każdy filet pokroić na 2 części,posypać solą,pieprzem,czerwoną papryką,obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju ( około 2 minuty z każdej strony),nastepnie zmniejszyć ogień,dodać masło i smażyć jeszcze 8-10 minut.
2.Cebule obrać,pokroić w półtalarki.Zeszklić na rozgrzanym oleju.Por umyć,przeciąć wzdłuż na pół,odkroić białą część i jeszcze 4 cm liści powyżej białej części,pokroić drobno.Warzywa obrać,umyć,zetrzeć na tarce(duże oczka).Do cebuli wrzucić marchew,seler,pietruszkę i por,posypać solą,czerwoną papryką,pieprzem,cukrem,przykryć,dusić 5 minut.Nastepnie wlać pół szklanki wody,dodać koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze 20-25 minut.Pod koniec dodać natkę pietruszki,wymieszać.
3.Porcje usmażonej ryby ułożyć na paterze lub półmisku.Na ryby nałożyć warzywa.Udekorować plasterkami cytryny i czarnymi oliwkami.Ryba w jarzynach jest doskonała zarówno na zimno, jak na gorąco.
Komentarze