Wigilijna kapusta z grzybami

4.99 (177 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób

Kapusta z grzybami zawsze gości na wigilijnej kolacji, obowiązkowo musi być przyrządzona na oleju lnianym. Taka kapustę to mogą jeść całe święta, zawsze robię ją w dużej ilości.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 kilogram kapusty kiszonej

    2-3 garście suszonych grzybów

    2 cebule

    olej lniany

    4 ziarenka ziela angielskiego

    2 listki laurowe

    3 ziarenka pieprzu czarnego

    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

4.99 (177 ocen)

Wigilijna kapusta z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin żeby grzyby zmiękły, gotujemy do miękkości. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy ziarna pieprzu, ziele angielskie i listek laurowy, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, ostudzoną odciskamy z nadmiaru wody. Grzyby i kapustę drobno siekamy, cebulę obieramy kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju lnianym, dodajemy kapustę z grzybami, smażymy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Porady

Zamiast oleju lnianego możemy użyć zwykłego oleju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta kiszona Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować