Wieprzowina orientalna z młodymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, obieramy z błonek i kroimy na paseczki. Wrzucamy do miski. Wlewamy sos teryiaki i dodajemy obrany, drobno posiekany imbir. Dokładnie mieszamy. Wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
2.W tym czasie przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w kostkę, obraną marchew, seler i pietruszkę w słupki. Szczypiorek drobno siekamy.
3.W wok-u rozgrzewamy olej sezamowy. Wrzucamy mięso, smażymy przez 4 minuty od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy cebulkę i smażymy aż się zrumieni.
4.Gdy tak się stanie wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy zioła tajskie oraz paprykę ostrą. Dokładnie mieszamy. Smażymy 7 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy odsączone z zalewy i wypłukane dwukrotnie w zimnej wodzie pędy bambusa. Smażymy od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną (10-15 minut). Całość w razie potrzeby doprawiamy jeszcze sosem teriyaki. Danie podajemy z ryżem, posypane świeżym szczypiorkiem. Smacznego!
Komentarze