Danie na 6 porcji
- 500 g makaronu chińskiego (może być ten z zupek vifon)
- 700 g schabu
- 450 g mieszanki chińskiej hortex
- 500 ml bulionu
- pół szklanki wody
- po 1szt. papryki czerw. żółtej i zielonej
- 1 duży por (tylko zielona część)
- 100 g groszku zielonego
- 2 plasterki cytryny
- sok z całej cytryny
- 2 małe ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka świeżego tartego imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki curry
- sól, pieprz, przyprawa uniwersalna do według smaku
- po 1 łyżce mąki kukurydzianej i ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju do smażenia.
Wieprzowina w chińskim sosie z cytrynową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron wsypać do garnka, zalać wrzącą osoloną wodą przykryć na 15 min,po czym odcedzić.
2.Mięso pokrój w paski. Rozgrzej wok lub głęboką patelnię, dodaj olej i dorzuć mięso oraz posiekany czosnek, a następnie sos sojowy. Smaż 5 min ciągle mieszając.
3.Dolej oleju sezamowego kolejno dodaj paprykę pokrojoną na grubą kostkę oraz pokrojony por, po minucie wrzucić mieszankę chińską, plastry cytryny, groszek, zalej wrzącym bulionem, dodaj tarty imbir i sok z cytryny dopraw do smaku resztą przypraw i gotuj ok. 5 minuty, aż wszystkie smaki się połączą.
4.Do osobnej miseczki wsyp 3 rodzaje mąki, wymieszaj z wodą i wlej do warzyw z mięsem ciągle mieszając do chwili zgęstnienia. Podawaj z wcześniej zaparzonym chińskim makaronem.
Porady
Można podawać także z makaronem ryżowym lub z ryżem.
Komentarze