Wielowarstwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.jajka z cukrem ubic mikserem na parze( miskę stawiam na garczku z gotujacą sie wodą) przez 10 min na puch. następnie zdjac z garczka dodać kakao sodę i miód i 2 szkl mąki. wymieszać dokładnie.
2.na stolnicę wysypać 1 szklankę mąki i dodać ciasto ubite na parze, zagnieść gładkie ciasto i podzielic na 5 równych części.
3.każdą częśc wałkować na cienkie placki i piec przez 7 min w 180 stopniach.
4.krem: zagotować 2 szkl mleka, w pozostałych 2 rozmieszać mąki, cukry. wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. po ostygnięciu zmiksować go z kostką margaryny.
5.placki rzekładać kremem. wierzch udekorować czekoladą syartą na tarce.
Porady
placki piekę zawsze ok 2 dni wcześnij, wtedy skruszeją
Komentarze