Wielkanocny pasztet orzechowy, bez wątróbki

0 (0 ocen)

  • 10 godz.

Zaskoczy swoim wyjątkowym smakiem wszystkich gości. ;)

  • 10 godz.

Składniki:

  • 500 g karkówki wołowej
    1 kg schabu wieprzowego
    500 g słoniny
    2 duże piersi z kurczaka ze skórą
    6 jajek
    4 łyżeczki ognistej mieszanki przypraw Kamis
    4 łyżeczki soli
    100 g orzechów włoskich
    100 g nerkowców
    200 g startych orzechów laskowych
    5 liści laurowych
    6 ząbków czosnku
    2 białe cebule
    woda
    arkusz papieru do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Wielkanocny pasztet orzechowy, bez wątróbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kawałki i podsmażamy partiami (wrzucając wszystko na raz zamiast smażyć, będzie się dusiło) na suchej patelni, aż mocno się przyrumieni. Następnie dodajemy liście laurowe, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki przyprawy ognistej i zalewamy wodą aż przykryje mięso. Gotujemy około czterdziestu minut, do miękkości.

    Następnie wyłączamy i zostawiamy na całą noc.
    Następnego dnia usuwamy liście laurowe, wyciągamy mięso i mielimy dwa razy przez maszynkę na najmniejszych oczkach. Dodajemy do mięsa pokrojoną cebulę, słoninę oraz czosnek i również mielimy.

    Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie oraz nerkowce, dodajemy do masy pasztetowej. Doprawiamy pozostałą solą i przyprawą ognistą.

    Bierzemy pięć jajek. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka dodajemy do masy, natomiast białka ubijamy na bardzo sztywną pianę. Delikatnie, okrężnymi ruchamy mieszamy białka razem z pasztetem i żółtkami, aż będzie lśniący.

    Na końcu dodajemy starte orzechy laskowe oraz jedno całe jajko, dokładnie łączymy wszystkie składniki.

    Duże, gliniane naczynie wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy pasztet.

    Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni, z termoobiegiem i grzaniem z dołu. Pieczemy przez godzinę, następnie zmieniamy na grzanie z góry i pieczemy kolejną godzinę.

    Gorący pasztet odstawiamy w chłodne miejsce, żeby odpoczął i związał się.

    Po kilku godzinach, jak całkowicie wystygnie wyciągamy pasztet (warto zostawić trochę dłuższe boki by było za co chwycić) i kroimy. Podajemy w chlebowej miseczce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy nerkowca Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.48 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pasztet

To może cię zainteresować