Wielkanocny żurek z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę posiekać zeszklić na oleju. Do mięsa,dodać jajko,bułkę i
zeszkloną cebulę.Wyrobić i doprawić do smaku.Uformować małe
pulpeciki.
2.Zagotować około 1,5 litra wody dodać marchewkę i seler starte na tarce o dużych oczkach.Cebulę pokroić w wiórka dodać do wywaru razem z liściem
laurowym,zielem angielskim i jałowcem. Doprawić do smaku
solą,pieprzem,przyprawa uniwersalna. Wrzucić pulpeciki i gotować 10 minut.
3.Boczek pokroić w paseczki i wysmażyć na chrupko
4.Do wywaru z warzywami wlać zakwas, dodać wyciśnięty czosnek oraz roztarty majeranek.Gotować jeszcze 15-20 minut na małym ogniu.
Komentarze