Wielkanocny zając rafael - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier z wanilią oraz pokrojoną czekoladę. W drugim naczyniu dokładnie wymieszaj ze sobą olej, mleko i jajko, a następnie dodaj do reszty składników i dokładnie wymieszaj. Większą część ciasta wlej do tortownicy, pozostałą część do jednej papierowej foremki do muffinów (to będzie głowa zająca) oraz jednej małej papierowej formaki do pralin (a to będzie jego ogonek :)). Ciasto w tortownicy piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 40 minut, natomiast muffiny ok. 20 minut. Odstaw ciasto do wystygnięcia.
W międzyczasie przygotuj krem do ciasta: w 1/2 szklance mleka rozpuść budyń śmietankowy. Drugą połowę mleka wlej do garnka i zagotuj. Dodaj rozpuszczony budyń i poczekaj aż zgęstnieje. W misce ucieraj masło dodając powoli ostudzony budyń. Następnie dodaj alkohol, syrop oraz mielone migdały i dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa.
Ostudzone ciasto przekrój na pół, posmaruj kremem i złóż z powrotem w całość. Z ciasta wytnij kształt zająca, a następnie wysmaruj go dokładnie kremem. W miejscu, w którym powinna znajdować się głowa zająca umocuj większą muffinę przy pomocy kremu lub wykałaczki. W miejscu ogonka przymocuj mini-muffinkę. Całość wysmaruj kremem a następnie obsyp wiórkami kokosowymi tak, by przypominały puszyste futerko. Z reszty ciasta możesz zrobić nóżki zajączka. Z masy cukrowej ulep uszy zająca i przymocuj na głowie. Resztki ciasta można pokruszyć i rozsypać dookoła królika, tak by wyglądały jak świeża ziemia :) Z laski wanilii wyciąć wąsy zajączka :)
Komentarze