Wieniec frankfurcki to wyjątkowo pyszna odmiana tradycyjnej Wielkanocnej babki przekładanej budyniowym kremem, konfiturą z wiśni i obsypanej prażonymi orzeszkami. Rewelacyjnie smakuje ale również jest świetną dekoracją świątecznego stołu.
1 godz. 20 min
Składniki:
Ciasto:
200g masła
200g cukru
1 cukier wanilinowy
szczypta soli
4 jajka
200g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z połowy cytryny
masło do wysmarowania formy
bulka tarta
Wielkanocny wieniec frankfurcki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Masło utrzeć z cukrami na puch, dodać jajka, skórkę z cytryny, sól i dalej ucierać. Następnie dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem
do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Formę z kominem natłuścić masłem, wysypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym
do 175 stopni przez około 50minut. Po tym czasie wystudzić ciasto
i przekroić w poziomie na 4 części.
2.Krem
Budyń rozrobić w połowie szklanki mleka a resztę mleka zagotować
z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i zagotować. Gotowy budyń przykryć folią (żeby nie zrobił się kożuch) i pozostawić
do wystudzenia. Po tym czasie utrzeć masło, cały czas miksując porcjami dodawać wystudzony budyń, spirytus i aromat. Gotowy krem podzielić
na 3 części.
3.Orzechowy krokant
Masło stopić i dodać do niego orzechy oraz cukier, cały czas mieszając smażyć do momentu zrumienienia orzechów. Gorący krokant wysypać
na folię i wystudzić.
4.Składanie wieńca
Pierwszą warstwę wieńca posmarować konfiturą, przykryć drugą warstwą ciasta, posmarować kremem i przykryć kolejną warstwą ciasta. Następnie posmarować kremem i przykryć ostatnią warstwą ciasta. Cały wieniec obsmarować pozostałą ilością kremu i posypać orzechowym krokantem.
Komentarze