Wielkanocny wieniec frankfurcki

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min

Wieniec frankfurcki to wyjątkowo pyszna odmiana tradycyjnej Wielkanocnej babki przekładanej budyniowym kremem, konfiturą z wiśni i obsypanej prażonymi orzeszkami. Rewelacyjnie smakuje ale również jest świetną dekoracją świątecznego stołu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    200g masła
    200g cukru
    1 cukier wanilinowy
    szczypta soli
    4 jajka
    200g mąki pszennej
    100g mąki ziemniaczanej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka z połowy cytryny
    masło do wysmarowania formy
    bulka tarta

    Krem:
    1 budyń waniliowy
    500ml mleka
    100g cukru
    250g masła
    4 łyżki spirytusu
    1 łyżka aromatu rumowego

    Orzechowy krokant:
    200g posiekanych orzechów włoskich
    100g cukru
    2 łyżki masła

    Dodatkowo
    240g konfitury wiśniowej

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wielkanocny wieniec frankfurcki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1kkoaf4 1. Ciasto
    Masło utrzeć z cukrami na puch, dodać jajka, skórkę z cytryny, sól i dalej ucierać. Następnie dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem
    do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Formę z kominem natłuścić masłem, wysypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym
    do 175 stopni przez około 50minut. Po tym czasie wystudzić ciasto
    i przekroić w poziomie na 4 części.
  • image-0ct4ub8 2. Krem
    Budyń rozrobić w połowie szklanki mleka a resztę mleka zagotować
    z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i zagotować. Gotowy budyń przykryć folią (żeby nie zrobił się kożuch) i pozostawić
    do wystudzenia. Po tym czasie utrzeć masło, cały czas miksując porcjami dodawać wystudzony budyń, spirytus i aromat. Gotowy krem podzielić
    na 3 części.
  • 3. Orzechowy krokant
    Masło stopić i dodać do niego orzechy oraz cukier, cały czas mieszając smażyć do momentu zrumienienia orzechów. Gorący krokant wysypać
    na folię i wystudzić.
  • 4. Składanie wieńca
    Pierwszą warstwę wieńca posmarować konfiturą, przykryć drugą warstwą ciasta, posmarować kremem i przykryć kolejną warstwą ciasta. Następnie posmarować kremem i przykryć ostatnią warstwą ciasta. Cały wieniec obsmarować pozostałą ilością kremu i posypać orzechowym krokantem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Impreza Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować