Pomarańczowo - cytrynowa babka wielkanocna

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Prosta w przygotowaniu i smaczna:)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
    300 g cukru
    2 łyżki cukru wanilinowego
    250 g masła
    5 dużych jajek
    1 pomarańcza
    2 cytryny
    1,5 łyżki proszku do pieczenia
    skórka kandyzowana z pomarańczy
    pół szklanki rodzynek
    margaryna do posmarowania blachy

    lukier:
    pół szklanki cukru pudru
    sok z wyciśniętej połówki pomarańczy
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Pomarańczowo - cytrynowa babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańczę i cytryny umyj, zetrzyj skórki, wyciśnij sok.

    Do miski wsyp cukier, cukier puder, wymieszaj z masłem. Następnie dodawaj powoli po całym jajku, sok z pomarańczy i cytryn, 2 łyżki startej skórki z cytryny oraz namoczone w wodzie rodzynki (zostaw trochę soku z owoców do zrobienia lukru).

    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, połącz z wcześniej wyrobionym ciastem z masła i cukru, wyrób gładkie ciasto.

    Wlej ciasto do okrągłej formy wysmarowanej margaryną. Piecz około 55 min. w temp. 180C.

    Lukier: Do cukru pudru dolej sok z pomarańczy i wyrób gładką masę.
    Po upieczeniu polej lukrem i posyp skórką z pomarańczy.

    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować