350 g mąki pszennej
300 g cukru
2 łyżki cukru wanilinowego
250 g masła
5 dużych jajek
1 pomarańcza
2 cytryny
1,5 łyżki proszku do pieczenia
skórka kandyzowana z pomarańczy
pół szklanki rodzynek
margaryna do posmarowania blachy
lukier:
pół szklanki cukru pudru
sok z wyciśniętej połówki pomarańczy
Pomarańczowo - cytrynowa babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańczę i cytryny umyj, zetrzyj skórki, wyciśnij sok.
Do miski wsyp cukier, cukier puder, wymieszaj z masłem. Następnie dodawaj powoli po całym jajku, sok z pomarańczy i cytryn, 2 łyżki startej skórki z cytryny oraz namoczone w wodzie rodzynki (zostaw trochę soku z owoców do zrobienia lukru).
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, połącz z wcześniej wyrobionym ciastem z masła i cukru, wyrób gładkie ciasto.
Wlej ciasto do okrągłej formy wysmarowanej margaryną. Piecz około 55 min. w temp. 180C.
Lukier: Do cukru pudru dolej sok z pomarańczy i wyrób gładką masę.
Po upieczeniu polej lukrem i posyp skórką z pomarańczy.
Komentarze