Wielkanocna Baba Topielcowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Na moim Wielkanocnym stole od wielu lat gości baba.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    30dag mąki,
    100 ml mleka,
    5 dag cukru,
    2 dag drożdży
    ,2 żółtka
    5 dag masła,
    zapach pomarańczowy

Wielkanocna baba topielcowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wielkanocna Baba Topielcowa 1. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru,mąki i ciepłym mlekiem,
    odstawiamy.Do reszty mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn i
    żółtka-zagniatamy ciasto.Dodajemy stopione masło i dokładnie wyrabiamy
    ciasto.Z ciasta formujemy kulę i wrzucamy ją do miski z zimną
    wodą,kiedy wypłynie na wierzch wyjmujemy.Do ciasta dodajemy cukier i
    wyrabiamy,przekładamy do formy.Kiedy ciasto wyrośnie pieczemy ok.50 minut w temperaturze 190 stopni C.

    Gorącą babę lukrujemy i dekorujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy.

    lukier:2-3 łyżki masła rozpuścić,dodać szk. cukru pudru i sok z cytryny,ucierać.


Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy