Wieżyczki z pastą śledziową z warzywami i kiełkami słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzia wyjąć z zalewy. Osuszyć i w miarę możliwości obrać ze skóry. Posiekać drobniutko. Przełożyć do miski. Cebulę i rzodkiewkę również drobno posiekać.
2. Kiełki i koperek poszatkować. Dodać do miski, wraz z warzywami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem teryiaki. Wymieszać. Skosztować, jeśli pasta jest zbyt kwaśna lub goryczkowa dodać odrobinę miodu i całość po raz ostatni wymieszać.
3.Chleb pokroić na cienkie kromki. Foremką w kształcie kwiatu lub gwiazdy wykroić kształty ( pozostały chleb zamrozić i dodawać do zagęszczenia sosu lub jako kruszonkę do zapiekanki). Na pierwszy kawałek chleba nałożyć sporą ilość pasty, nałożyć kolejną kromkę, którą również posmarować pastą. Jedna wieżyczka powinna składać się z trzech kromek, każda posmarowana pastą. Dla stabilności wieżyczki warto wbić wykałaczkę. Schłodzić około 20-30 minut w lodówce przed podaniem. Smacznego!
Komentarze