WIEŻYCZKI Z PASTĄ ŚLEDZIOWĄ Z WARZYWAMI I KIEŁKAMI SŁONECZNIKA

0 (0 ocen)

Wieżyczki te sprawdzą się na każdym spotkaniu towarzyskim, przez urodziny,imieniny, karnawał, ostatni po wspólne oglądanie meczu. Zapraszam:)

Składniki:

  • 150 g śledzia z zalewy octowej
    4 rzodkiewki-45 g
    1/2 czerwonej cebuli –małej
    2 łyżki kiełków słonecznika
    2 łyżki koperku
    1 łyżeczka sosu teryaki
    1/2 łyżeczki miodu
    Sól, pieprz do smaku
    Chleb razowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wieżyczki z pastą śledziową z warzywami i kiełkami słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-18scsp1 1. Śledzia wyjąć z zalewy. Osuszyć i w miarę możliwości obrać ze skóry. Posiekać drobniutko. Przełożyć do miski. Cebulę i rzodkiewkę również drobno posiekać.
  • image-0ra8ntm 2. Kiełki i koperek poszatkować. Dodać do miski, wraz z warzywami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem teryiaki. Wymieszać. Skosztować, jeśli pasta jest zbyt kwaśna lub goryczkowa dodać odrobinę miodu i całość po raz ostatni wymieszać.
  • image-0rljhr4 3. Chleb pokroić na cienkie kromki. Foremką w kształcie kwiatu lub gwiazdy wykroić kształty ( pozostały chleb zamrozić i dodawać do zagęszczenia sosu lub jako kruszonkę do zapiekanki). Na pierwszy kawałek chleba nałożyć sporą ilość pasty, nałożyć kolejną kromkę, którą również posmarować pastą. Jedna wieżyczka powinna składać się z trzech kromek, każda posmarowana pastą. Dla stabilności wieżyczki warto wbić wykałaczkę. Schłodzić około 20-30 minut w lodówce przed podaniem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować