Wiosenny sernik z młodym jęczmieniem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Orzeźwiający i delikatny sernik przygotowany na bazie jogurtów greckich. Jest trochę czasochłonny ale za to banalnie prosty do zrobienia. Polecam taki deser na wiosenne przebudzenie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki
    2 jogurty greckie ( 2 x po 400 g)
    2 galaretki agrestowe
    1 galaretka cytrynowa
    2-3 łyżeczki młodego jęczmienia w proszku
    żółty barwnik
    ok. 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów
    mandarynka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wiosenny sernik z młodym jęczmieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę cytrynową i jedną agrestową rozpuszczamy w 250 ml wody
    każdą.
  • 2. Na dno tortownicy o średnicy 21 cm układamy biszkopty.
    Jeden jogurt grecki miksujemy z tężejącą agrestową galaretką i młodym
    jęczmieniem. Masę wlewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki na
    minimum 40 minut.
  • 3. Drugi jogurt także miksujemy z tężejącą
    cytrynową galaretką i odrobiną żółtego barwnika. Wylewamy na
    zimną zieloną masę i wstawiamy ponownie do lodówki.
  • 4. Pozostałą agrestową galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Kiedy przestygnie wylewamy ją na sernik i wstawiamy do lodówki na kilka
    godzin, najlepiej na noc. Przed podaniem dekorujemy kawałkami
    mandarynki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Ser biały Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować