Chrupiące kulki z łopatki, przeplatane brokułami, cukinią, czerwoną papryką i ćwiarteczkami ziemniaków. Można upiec je zarówno w piekarniku jak i na grillu.
15 min
Składniki:
Składniki na kuleczki :
250 g mielonego mięsa z łopatki
1 jajko
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka lubczyku ogrodowego
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki curry
1 łyżeczka mielonej kolendry
maggi i pieprz czarny do smaku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 płaskie łyżki bułki tartej
Dodatki:
1 cukinia
1 papryka
1 brokuł
2 większe ziemniaki
oliwa
Wiosenne szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kuleczki: Mięso przełożyć do miski, dodać wszystkie przyprawy, jajko i bułkę tartą. Doprawić maggi i pieprzem. Wyrobić na gładką masę i podzielić na dwie części. Do jednej dodać posiekaną natkę pietruszki. Z obydwóch mas uformować małe kulki.
2.Brokuła i ziemniaki w mundurkach ugotować al dente. Cukinię i paprykę opłukać, osuszyć i pokroić.
Nadziewać na patyczki na przemian z kuleczkami.
Ułożyć na blasze, polać oliwą i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 30 minut. Kilka razy przewrócić. Podawać z ulubionym dipem czy po prostu z ketchupem.
Komentarze