Wiosenne szaszłyki

0 (0 ocen)

  • 15 min

Chrupiące kulki z łopatki, przeplatane brokułami, cukinią, czerwoną papryką i ćwiarteczkami ziemniaków. Można upiec je zarówno w piekarniku jak i na grillu.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na kuleczki :
    250 g mielonego mięsa z łopatki
    1 jajko
    1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
    1 łyżeczka lubczyku ogrodowego
    1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
    1/2 łyżeczki curry
    1 łyżeczka mielonej kolendry
    maggi i pieprz czarny do smaku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    3 płaskie łyżki bułki tartej
    Dodatki:
    1 cukinia
    1 papryka
    1 brokuł
    2 większe ziemniaki
    oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wiosenne szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kuleczki: Mięso przełożyć do miski, dodać wszystkie przyprawy, jajko i bułkę tartą. Doprawić maggi i pieprzem. Wyrobić na gładką masę i podzielić na dwie części. Do jednej dodać posiekaną natkę pietruszki. Z obydwóch mas uformować małe kulki.
  • 2. Brokuła i ziemniaki w mundurkach ugotować al dente. Cukinię i paprykę opłukać, osuszyć i pokroić.
    Nadziewać na patyczki na przemian z kuleczkami.
    Ułożyć na blasze, polać oliwą i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 30 minut. Kilka razy przewrócić. Podawać z ulubionym dipem czy po prostu z ketchupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Papryka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować