Wiosenne placki ziemniaczane

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam śpiewać, a moją drugą pasją jest gotowanie i pieczenie ciast.

Składniki:

  • Placki:
    ● 1,5 kg ziemniaków
    ● 2 jajka
    ● duża cebula
    ● 6 łyżek mąki pszennej
    ● sól
    ● pieprz
    ● margaryna do smażenia
    Farsz :
    ● duży por
    ● 2 pomidory
    ● 3 łyżki masła
    ● kulka mozzarelli
    ● sól
    ● pieprz ziołowy
    ● suszona bazylia
    ● kilka czarnych oliwek

Wiosenne placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy,
    myjemy. Połowę
    ścieramy na
    tarce o dużych
    oczkach, a resztę
    na tarce o małych
    oczkach. Wbijamy
    jajka, dodajemy
    pokrojoną w drobną kostkę cebulę, mąkę, sól
    i pieprz. Mieszamy. Na patelni
    rozgrzewamy margarynę. Placki
    smażymy na złoty kolor.
    Trzymamy w ciepłym miejscu,
    żeby nie wystygły.
  • 2. Pora i pomidory myjemy,
    osuszamy. Drobno kroimy.
    W rondlu rozgrzewamy masło
    i szklimy na nim pora. Dodajemy pomidory. Doprawiamy
    bazylią i solą, pieprzem ziołowym.
    Smażymy ok. 10 minut
    na małym ogniu.
  • 3. Mozzarellę osączamy
    i ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Oliwki kroimy w plasterki.
    Farsz nakładamy na
    gorące placki. Posypujemy
    mozzarellą, dekorujemy plasterkami
    oliwek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2012

Komentarze

Podobne przepisy