Wiosenne placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy,
myjemy. Połowę
ścieramy na
tarce o dużych
oczkach, a resztę
na tarce o małych
oczkach. Wbijamy
jajka, dodajemy
pokrojoną w drobną kostkę cebulę, mąkę, sól
i pieprz. Mieszamy. Na patelni
rozgrzewamy margarynę. Placki
smażymy na złoty kolor.
Trzymamy w ciepłym miejscu,
żeby nie wystygły.
2.Pora i pomidory myjemy,
osuszamy. Drobno kroimy.
W rondlu rozgrzewamy masło
i szklimy na nim pora. Dodajemy pomidory. Doprawiamy
bazylią i solą, pieprzem ziołowym.
Smażymy ok. 10 minut
na małym ogniu.
3.Mozzarellę osączamy
i ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Oliwki kroimy w plasterki.
Farsz nakładamy na
gorące placki. Posypujemy
mozzarellą, dekorujemy plasterkami
oliwek.
Komentarze